Enemmän lähiviheralueita Vantaalle!
Kaupunkisuunnittelussa tulisi ottaa paremmin huomioon viheralueiden määrä ja laatu. Rakennettaessa uutta tai korjattaessa vanhaa ei ole välttämätöntä ja tarpeellista tuhota kaikkea kasvillisuutta.
Kaupungeissa viheralueilla ja puustolla on monta tärkeää tehtävää. Helteellä viheralueet ovat kivisiä kaupunkikeskustoja viileämpiä, joten ei ole yhdentekevää, onko kaupunkien keskustoissa jätetty tilaa puustolle ja puistoille. Metsissä ja puistoissa käyskentely rauhoittaa mieltä arjen pyörityksen keskellä, mutta jotta tämä onnistuisi, täytyy viheralueet olla kaikkien saavutettavissa. Puut ja viheralueet sitovat myös kaupungeissa pölyä ja hiilidioksidia ilmasta. Viheralueiden hyödyt toteutuvat vain silloin, jos vaalimme niin yksittäisiä puita rakennusten luona kuin kaupungeissa olevia pienempiä viheralueita suurempia suojelualueita unohtamatta.
Loimun verkkolehdessä Luonnonvarakeskuksen luonnon virkistyskäytön ja luontomatkailun tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen luettelee useita lähiluonnon tuomia hyötyjä. Tyrväinen esittää, että valtavien sotekulujen Suomessa jokaisella pitäisi olla helppo pääsy luontoon, sillä se edistää tutkitusti kansanterveyttä. Tyrväisen vetämässä ja Sitran rahoittamassa laajassa pohjoismaiseen aineistoon perustuvassa metatutkimuksessa selvitettiin luontoympäristön terveysvaikutuksia ja niiden taloudellista merkitystä. "Arvioimme ensimmäistä kertaa lähiluonnon tuottamien terveysvaikutusten taloudellista arvoa eräiden kansantautien kohdalla. Pelkästään masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen torjunnassa sekä astman lääkehoidossa olisi mahdollista saada satojen miljoonien eurojen vuotuinen säästö, mikäli ihmisten pääsy luontoon varmistetaan. Ehdotamme samalla Suomeen kansallista luontoterveysohjelmaa.", Tyrväinen kertoo tutkimuksesta.
Virkistyskäytön ja kansanterveydellisten hyötyjen lisäksi viheralueilla on muitakin, hieman harvemmin huomattuja tehtäviä. Niillä voidaan peittää näköyhteys naapuriasuntoon, lähikadulle tai asuinrakennusten vieressä olevalle teollisuusalueelle. Kaupunkiluonnolla on myös merkittävä suojavaikutus melun vaimentajana, joten puustoa säästämällä ei tarvitse rakentaa erikseen meluvalleja suojaamaan asuinalueilta liikenteen aiheuttamalta melusaasteelta. Puusto suojaa myös tehokkaasti UV-säteilyltä, Tyrväinen luettelee vihreyden tuomia hyötyjä. Edellä mainittujen ihmisille merkittävien hyötyjen lisäksi on syytä muistaa eläimet ja muut eliöt, jotka tarvitsevat viheralueita elääkseen.
Kirjoituksen lähteenä on käytetty Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liiton jäsenlehden verkkojulkaisun artikkelia Lisää luontoa kaupunkiin - Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu.

Pitkospuut Taivalkoskella